Kunst is dichterbij dan je denkt

In Almere ontwikkelde ik cultuuronderwijs. Samen met theatergezelschap BonteHond en Almeerse scholen heb ik gewerkt aan de leerlijn Kunst is Dichterbij Dan je Denkt. Kinderen van groep 1 tot en met 8 maken kennis met kunst en cultuur uit hun eigen omgeving en oefenen hun creatieve vaardigheden samen met kunstenaars in de klas. De kinderen ontdekken dat kunst erbij hoort, dat het om de hoek is en dat ze zelf kunst kunnen maken. Zie www.kunstisdichterbijdanjedenkt.nl voor meer informatie.

Samen met Bontehond en leerkrachten werkte ik aan het concept van de leerlijn: het kind groeit op en de eigen omgeving van het kind groeit mee. Zo wordt de culturele omgeving van het kind steeds groter. Theater en beeldende kunst zijn de basis van de leerlijn en iedere les heeft een kunstwerk uit Almere als inspiratiebron.

   

Groene Kathedraal Marinus Boezem, fotografie Jordi Huisman

Ik was verantwoordelijk voor de landschapskunst en de discipline beeldend in de leerlijn. Zo was ik hoofdontwikkelaar van de Land Art excursie, twee educatieve animatiefilms, creativiteit trainingen voor leerkrachten en pabo-studenten en de lespakketten: Bewegend stilstaan, Portretten, Patronen in de kunst, Flevolandschap. In co-creatie met scholen ontwikkelde ik het digitale lesboek, het reflectieboek, het leerling portfolio, de groep 8 dag.